Landstede Groep

Agnieten College Zwartsluis zet zich in voor het klimaat

07-10-2022

Tien leerlingen en twee docenten van het Agnieten College Zwartsluis hebben een zeer indrukwekkende en leerzame reis achter de rug. Een week geleden vertrokken zij naar Bilbao in Spanje om samen te werken aan het nieuwe Erasmus+ project Youth Climate Empowerment. De leerlingen trokken op met 40 andere studenten van 15 tot en met 21 jaar van de volgende scholen: Politeknika Txorierri (Spanje), Køge Handelsskole (Denemarken), Friedrich-List-Schule Lübeck (Duitsland) en Landstede Zwolle (Nederland).

Op de Spaanse school gingen de leerlingen aan de slag met de 17 ‘Sustainable Development Goals’ die in 2015 zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Er werd met elkaar gesproken over klimaatverandering, ze bezochten een lokaal natuurreservaat en werkten in teams samen aan oplossingen. Het doel van de week was om leerlingen te laten nadenken over hun eigen invloed op het klimaat en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen op school en daarbuiten.

Terug op Schiphol werden ze weer in de armen gesloten van klasgenoten en vertelden ze enthousiast over deze geweldig mooie ervaring. ‘Ik heb zoveel geleerd, echt niet meer normaal,’ aldus een van de leerlingen. Ze vonden de week erg leerzaam. Naast dat ze meer te weten kwamen over klimaatverandering en hun rol hierin, leerden de jongeren over verschillende culturen. Ze hebben ervaren hoe het is om in het Engels te communiceren. De deelnemers aan het project gaan met zelfvertrouwen weer terug naar de Engelse les op hun eigen school.

Binnenkort presenteren de leerlingen hun ervaringen op school aan klasgenoten en docenten. In maart wordt het project vervolgd in Lübeck, Duitsland. Voor dat vervolg worden tien andere leerlingen geselecteerd. Het enthousiasme van de deelnemers aan de afgelopen bijeenkomst in Spanje zal hier zeker aan bijdragen.

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis