Landstede Groep

Inspirerend Open Huis op het Agnieten College Zwartsluis

20-01-2023

Eindelijk was het weer zover! Na twee jaar vol coronabeperkingen mogen scholen in het voortgezet onderwijs hun deuren weer openen voor basisschoolleerlingen uit de omgeving. Niet zonder reden, want achtstegroepers uit het hele land staan binnenkort voor een belangrijke keuze: wat wordt na de zomervakantie hun middelbare school? Het is belangrijk om daar goed over na te denken, verschillende scholen te bezoeken, overal de sfeer proeven en de bevindingen met elkaar vergelijken. Op donderdag 19 januari opende het Agnieten College in Zwartsluis de deuren voor deze leerlingen.

Het team en de leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis waren blij dat ze de basisschoolleerlingen in hun school mochten verwelkomen. Tijdens het dagprogramma volgden de scholieren een programma volgens een echt lesurenrooster. Ze gingen van lokaal naar lokaal, van gym naar wiskunde en dan weer naar scheikunde of Frans. Zo ontdekten ze hoe het ongeveer zal zijn voor een leerling van het Agnieten College. Er werd haargel gemaakt, gesport, gelezen, vreemde talen geleerd en wiskundepuzzels opgelost. Bij de landenbingo konden ze hun wereldkennis op de proef stellen.

Tijdens het avondprogramma brachten de achtstegroepers ook hun ouders, verzorgers, broertjes en zusjes mee. Natuurlijk wil ook de familie een indruk krijgen van de school. Voor sommige ouders was dit een hernieuwde kennismaking. Het gebouw is misschien nieuw voor ze; de school en een aantal teamleden kennen ze nog wel van vroeger, toen ze zelf op het Agnieten College zaten.

De bezoekers konden het gebouw verkennen en maakten kennis met de verschillende mogelijkheden die het Agnieten College te bieden heeft. De school biedt onderwijs op de niveaus basis tot atheneum.

De leerlingen op het basisniveau werken volgens het basisproject. Vakken als biologie of geschiedenis worden in inspirerende thema’s aangeboden. Bijvoorbeeld het onderwerp ‘middeleeuwen’, waarbij de leerlingen op excursie gaan naar een écht kasteel: het Muiderslot. Deze leerlingen werken in hun eigen lokaal met praktische werkvormen, waarbij ze bijvoorbeeld een posterpresentatie of informatieve tekening maken en presenteren. Deze werkvormen helpen ze vaardigheden ontwikkelen die in de toekomst, op hun vervolgopleiding of werk, goed van pas zullen komen.

Sinds het huidige schooljaar is er voor havo- en vwo- leerlingen op het Agnieten College een nieuwe onderwijsroute. In deze route is er speciale aandacht voor de thema’s: jij en jezelf, jij en je omgeving en jij en je kennis en vaardigheden. Leerlingen leren waar ze goed in zijn en waar ze zich nog in kunnen ontwikkelen. Ook ontdekken ze waarom bepaalde lesstof belangrijk is en hoe ze hun kennis en vaardigheden bewust kunnen toepassen in het onderwijs en daarbuiten. Ze werken samen in groepsverband, denken na over relevante vraagstukken en ontwikkelen een kritische houding. Er is regelmatig een ‘Omgevingsmiddag’. Dan brengen de leerlingen een bedrijfsbezoek of komt een gast op school iets vertellen over het eigen werkgebied. Speciaal voor deze route is in de school een lokaal ingericht als ‘studielab’. In deze ruimte kunnen leerlingen een paar keer per week aan hun huiswerk beginnen en zelfstandig werken. Ondertussen voeren coaches dan een-op-een gesprekken met ze en proberen goed te kijken naar de persoonlijke ontwikkeling van de leerling.

Tijdens het Open Huis was er ook aandacht voor de twee Erasmus+ projecten waaraan de school bijdraagt: Youth Climate Empowerment en Natura 2000. Het Agnieten College Zwartsluis wil grenzen verleggen en leerlingen inspireren om zich verantwoordelijk te voelen voor de aarde. Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is de opwarming van de aarde. Jongeren maken zich ernstig zorgen over het klimaat. In welke samenleving willen jongeren over twintig jaar leven en wat moeten we daar nu voor doen? Door mee te doen aan deze projecten krijgen jongeren een belangrijke stem. Het is een mooie gelegenheid voor de leerlingen om een eerste internationale ervaring op te doen en samen te werken met leeftijdsgenoten uit andere Europese landen.

Met het brede onderwijsaanbod en uiteenlopende activiteiten hoopt het Agnieten College Zwartsluis een bron van inspiratie te zijn voor de leerlingen. Het team kijkt met tevredenheid terug op de Open Dag. Het was fijn om de achtstegroepers uit de omgeving samen met hun ouders en verzorgers te ontmoeten in het schoolgebouw.

Het Open Huis gemist? Op donderdag 26 januari is iedereen van harte welkom op onze extra inloopavond, van 19.30 uur tot 20.30 uur. Voor vragen kan er altijd contact opgenomen worden.

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis