Landstede Groep

Uitwisseling met Franse school Collège Hervé Faye

17-05-2023

Lignac - Een bus vol enthousiaste leerlingen van het Agnieten College Zwartsluis vertrok naar het Franse Lignac. Het betrof een uitwisseling met de Franse school Collège Hervé Faye uit Saint-Benoît-du-Sault, in het kader van een Erasmus+ project Natura2000. In maart waren de Franse leerlingen op bezoek geweest in Zwartsluis. De jongeren sliepen in bungalowtenten op de bijzondere camping Parc de la Brenne. Op deze camping wordt het mogelijk gemaakt voor gezinnen met gehandicapte kinderen om samen op vakantie gaan.

Drie dagen trokken de Nederlandse en Franse leerlingen met elkaar op en stond het thema Natura2000 centraal. Er was een afwisselend programma samengesteld. Het natuurgebied de Brenne werd verkend en de leerlingen kregen in kleine groepen uitleg over de verschillende planten en dieren die daar voorkwamen. Ook bezochten ze een boerderij waar biogas werd geproduceerd. Raften op de rivier La Creuse - die door het natuurgebied stroomt - en het beklimmen van een rotswand zorgden voor de nodige uitdaging.

Op woensdag werd er een indrukwekkend bezoek gebracht aan het Franse dorp Oradour-sur-Glane. Op 10 juni 1944 werd dit dorp totaal verwoest door de SS. Bij deze aanval werden 642 mensen vermoord, waaronder veel vrouwen en kinderen, waarvan de jongste slechts een paar uur oud was. Een blijvende herinnering en belangrijke waarschuwing voor waartoe de mensheid in staat is. De voor de hand liggende link met huidige conflictgebieden, zoals Oekraïne, Jemen en Ethiopië, werd snel gelegd. Het is goed om hier met jongeren naartoe te gaan en er waardevolle gesprekken over te voeren.

De laatste dag werd afgesloten met een voetbalwedstrijd die dit keer, dankzij de getalenteerde voetballende meiden, wél door Nederland werd gewonnen. Met een hapje en drankje werd er afscheid genomen. Na een laatste gezellige avond op de camping vertrokken de leerlingen de volgende morgen via Parijs weer richting Zwartsluis.

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis