Landstede Groep

Erasmus+ Project Natura2000

12-11-2020

Zwartsluis - Het Agnieten College in Zwartsluis is samen met haar partnerscholen in Frankrijk een uitdagend project aan het voorbereiden voor hun havo en vwo-leerlingen. Na maanden van plannen en voorbereiden hebben de scholen te horen gekregen dat de subsidie aanvraag voor een Erasmus+ project is toegekend. Deze week werd tijdens een feestelijk startmoment het thema: Natura 2000, bekend gemaakt.

Natura2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura2000 gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van de eigen omgeving. Er moet een goede balans tussen ecologie en economie worden gevonden. Het Agnieten College Zwartsluis en de Franse partnerscholen liggen in de nabijheid van deze gebieden. Een goed onderwerp om in het kader van wereldburgerschap en internationalisering mee aan de slag te gaan.

Tijdens het startmoment was er live contact met de leerlingen in Frankrijk. Enkele verschillen werden al snel duidelijk. De Franse leerlingen zijn verplicht om tijdens de lessen een mondkapje te dragen en in Frankrijk eten ze iedere dag warm op school.

De leerlingen uit de derde klas gaan dit jaar samenwerken met de leerlingen van College Herve Faye uit Saint-Benoit du Sault. Als de situatie het toelaat, komen de Franse leerlingen in maart op bezoek in Zwartsluis en brengen de Nederlandse leerlingen in mei een tegenbezoek. De leerlingen uit de tweede klas maken dit jaar al digitaal kennis met leeftijdsgenoten van College Jean Moulin 36 uit Saint Gaultier en bezoeken elkaar in het schooljaar 2021-2022.

Bij het ontwikkelen van het lesprogramma werkt het Agnieten College Zwartsluis samen met verschillende organisaties, zoals de provincie Overijssel, de gemeente Zwartewaterland, Natuurmonumenten en biologische veehouderij Weidevol. Van de Provincie Overijssel kregen de leerlingen het boek ‘Parels achter de IJssel’ cadeau. Tijdens verschillende lessen en projectdagen gaan de leerlingen met het thema aan de slag, waarbij ze er ook op uit trekken. Via eTwinning, een digitaal platform van Erasmus+, wisselen de leerlingen informatie uit met leerlingen in Frankrijk. Het ziet er naar uit dat de leerlingen deelnemen aan een leuk en interssant project.

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis