Landstede Groep

Franse leerlingen welkom op het Agnieten College Zwartsluis!

19-04-2018

De spanning was van de gezichten af te lezen. Onwennig wachten leerlingen en docenten op de Franse leerlingen uit Saint-Benoit-du-Sault. Via eTwinning en social media hebben de leerlingen al uitgebreid kennis gemaakt. Rond tien uur stappen 40 Franse leerlingen en hun docenten de aula van het Agnieten College binnen.

De voertaal is deze dag Engels, dus ook teamleider Gert Voerman en wethouder Dick Visserman moeten eraan geloven. In zijn beste Engels heet Gert Voerman de leerlingen van harte welkom op onze school en wenst de leerlingen een gezellige en leerzame dag toe. Dick Visserman gooit er zelfs een aantal vloeiende Franse zinnen uit en benadrukt dat het belangrijk is om vrienden in Europa te hebben. Jongeren moeten verder kijken dan de grenzen van Zwartewaterland. Immers veel bedrijven in de omgeving van de school zijn internationaal georiënteerd.

Op het programma staan vandaag o.a. een rondwandeling langs de Joodse geschiedenis van Zwartsluis. De Stolpersteine en Joodse begraafplaats worden bezocht en natuurlijk wordt de bijzondere Zintuigentuin niet overgeslagen. Na een uurtje bowlen is het tijd voor een echte ‘Hollandsche lunch’, inclusief kroket.

In de middag gaan de leerlingen met elkaar de strijd aan tijdens een trefbaltoernooi. De leerlingen zijn behoorlijk fanatiek. Ondertussen krijgen de Franse docenten een rondleiding door het Agnieten College. Ze zijn enorm onder de indruk van alle faciliteiten die de leerlingen en docenten van het Agnieten College tot de beschikking hebben.

Het is al snel duidelijk dat er grote verschillen zijn in het onderwijssysteem tussen de beide landen. Daar zijn inmiddels de leerlingen ook achter gekomen. ‘Mevrouw, ik ben toch wel heel blij dat ik hier op school zit en niet in Frankrijk. Dan was ik iedere dag pas om vijf uur vrij!’ Franse leerlingen reageren enthousiast op de Nederlandse spelregels van ‘Dodgeball’. ‘Dit is veel spannender, dit moeten wij thuis ook doen.’ De Franse gymdocent knikt glimlachend.

Aan het einde van de dag druppelen ouders binnen met schalen met lekkers. Een aantal leerlingen leggen nog de laatste hand aan een zelfgemaakte salade of taart. Het uitgebreide buffet wordt geopend en gasten en leerlingen kunnen genieten van alle gerechten. Na het maken van de groepsfoto nemen we afscheid van onze Franse vrienden. Volgend jaar zien we elkaar hopelijk in Saint-Benoit-du-Sault, Frankrijk.

Contact

Heb je vragen? Stel ze gerust!

Ons telefoonnummer: (088) 850 74 30
Ons e-mailadres: zwartsluis@agnietencollege.nl

Ons adres:
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis