Landstede Groep

Indrukwekkende studiereis klas 4 Agnieten College Zwartsluis naar Polen

14-09-2018

Auschwitz heeft toch wel de meeste indruk gemaakt blijkt uit de gesprekken met leerlingen op de terugreis naar Zwartsluis. Ze geven toe dat ze het vooraf best wel spannend vonden, maar hadden het niet willen missen. Het bezoek aan de zoutmijn Wieliczka en de binnenstad van Krakau vonden ze ook geweldig. Alleen dat vele lopen….dat moet de volgende keer toch wel anders.

Auschwitz I ziet er anders uit dan leerlingen verwachten. In de oude Poolse legerkazerne zijn verschillende exposities te zien. In groepen lopen de leerlingen van het Agnieten College onder begeleiding van docenten en gidsen door het voormalige concentratiekamp. De poort met ‘Arbeit macht frei’ herkennen ze uit de geschiedenisboeken en films.

Na een korte pauze brengt de bus ons naar Birkenau. Auschwitz II is een stuk groter. Het uitgestrekte kamp ligt in een moerassig gebied met prikkeldraad er omheen. We lopen langs de treinsporen die het kamp in leiden en staan op het perron waar de selectie plaats vond. In stilte lopen de leerlingen de route die duizenden afgelegd hebben op weg naar de gaskamers. Hier zijn alleen de ruïnes nog van te zien. Auschwitz is nu geen ontastbaar, ongrijpbaar ding meer, maar een plek waar ze echt zijn geweest.

Woensdag is een drukke dag. Een stadswandeling, bezoek aan de fabriek van Schindler en een wandeling van 3 km diep onder de grond in de zoutmijnen. Aan het eind van de dag staat er 15 km op de teller en kunnen de leerlingen bijkomen in de binnenstad van Krakau. De Poolse keuken vinden de leerlingen maar niets. De kookkunsten van de ouders worden duidelijk beter gewaardeerd blijkt uit de gesprekken tussen de leerlingen onderling.

Op de laatste dag hebben de leerlingen tijd om souvenirs in te slaan. Cadeautjes voor oma’s, ouders en broertjes en zusjes worden ingeslagen. We kijken terug op een indrukwekkende en intensieve reis.

Ga voor meer foto's naar onze Facebook-pagina.

 

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis