Landstede Groep

Tweede wereldoorlog centraal tijdens studieweek klas 4

20-09-2019

In het donker komen ze aangelopen. Grote tassen in de hand en een eigen kussen onder de arm. Een paar meter achter ze volgen voorzichtig de ouders die de leerlingen van het Agnieten College komen uitzwaaien. Bij een enkeling kan er een knuffel of kusje vanaf. Het is nog vroeg als de leerlingen een plekje zoeken in één van de drie bussen die klaar staan voor vertrek. Een groep vertrekt naar Krakau in Polen en de andere twee bussen rijden naar Normandië Frankrijk.

Twee verschillende reizen waar littekens van de Tweede Wereldoorlog worden bezocht. Ook de leerlingen die niet mee gaan bezoeken deze week steden die een duidelijke link hebben met deze oorlog. Zij brengen een bezoek aan het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam en bekijken zij de wederopbouw van de stad Rotterdam. In Polen maakt het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau veel indruk. Het is voor veel leerlingen onwerkelijk om hier te zijn. De beelden uit de boeken en de films zien zij nu in het echt. Een vergelijkbare ervaring hebben leerlingen in Normandië. De invasiestranden zijn tegenwoordig het decor van menig oorlogsfilm of game.

Genieten van de cultuur doen de leerlingen ook. In Frankrijk werd er een bezoek gebracht aan Mont Saint-Michel, een klein, rotsachtig getijdeneiland met een middeleeuwse abdijkerk. Bij de zoutmijn Wieliczka in Polen daalden de leerlingen 325 meter af op de trappen. Gelukkig konden ze na twee uur onder de grond wel weer met de lift naar boven. De vele sfeervolle restaurantjes, winkeltjes, smalle straatjes zijn in zowel Krakau als Bayeux te vinden. En ook in Zwartsluis werd er gekokkereld. De leerlingen en begeleidende docenten kijken met veel plezier terug op een geslaagde week.

Ga voor meer foto's naar onze Facebook-pagina.

 

Contact

Telefoonnummer
(088) 850 74 30
E-mailadres
zwartsluis@agnietencollege.nl

Adres
Agnieten College
Rondweg 2
8064 PA Zwartsluis