Landstede Groep

VMBO BASIS- EN KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

Vmbo BBL/KBL

Je houdt van afwisselende manieren van leren. Het oefenen van vaardigheden die je in latere beroep echt gebruikt, doe je liever dan heel veel lezen. De vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg is praktisch, uitdagend en zorgt ervoor dat het lijkt alsof school, je interesses en je toekomstige beroep bij elkaar komen. Je wilt bezig zijn en je voorbereiden op je latere werk. De vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg is voor jou de weg om dit te gaan doen.

Je volgt in de vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg verschillende vakken. Vanaf klas 1 heb je ook LOB-lessen. LOB staat hierbij voor Loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Tijdens de LOB-lessen leer je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. In klas 2 kies je een profiel: Economie en Ondernemen, Zorg en Welzijn of Bouw, Wonen en Interieur. Door de manieren van leren, de aandacht voor jou als persoon en door het bezig zijn met je toekomst pas je helemaal in de Vakroute!

ECONOMIE EN ONDERNEMEN (E&O)
Bij het profiel Economie en Ondernemen (E&O) start je een eigen zaak. Een zaak met voorraden, een inkoop, een verkoop, een receptie en een administratie. Aan het eind van het jaar ervaar je hoe het is om te genieten van de gemaakte winst of te balen van de rode cijfers. Zo leer je meteen voor het examen! Om het starten van een eigen zaak goed te leren, is er op school een mooie praktijkruimte.

MODULES
E&O bestaat uit drie modules. Dit betekent dat je vakken krijgt die met deze modules te maken hebben. Het zijn:

 • Handel & Ondernemen
 • Financieel & Administratief
 • Economie & Design

DIPLOMA
Je kunt kiezen uit heel veel vakken die aansluiten bij beroepen in de vormgeving, sport en recreatie, het toerisme en het ondernemerschap. Dus met je vmbo-diploma E&O kun je heel veel kanten op!

ZORG EN WELZIJN (Z&W)
Is werken met mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden iets voor jou? Sta jij graag klaar voor anderen? Ben je vriendelijk, heb je geduld en ben je een doorzetter? Dan is het profiel Zorg en Welzijn (Z&W) iets voor jou! Heb je deze eigenschappen (nog) niet? Dat is niet erg, op school ga je deze verder ontwikkelen.
Je krijgt praktische opdrachten die je in en buiten de school doet. Je gaat een aantal keren stagelopen bij bijvoorbeeld een kindcentrum, bij ouderen en mensen met een beperking. De vakken die je bij Z&W volgt krijg je in mooie praktijkruimte.

MODULES
Z&W bestaat uit vier profielvakken. Dit betekent dat je vakken krijgt die met deze modules te maken hebben. Het zijn:

 • Mens en gezondheid
 • Mens en omgeving
 • Mens en activiteit
 • Mens en zorg

Ook volg je vier keuzevakken, waarvan er twee vakken verplicht zijn, namelijk: voorkomen van ongevallen en EHBO.

DIPLOMA
Met je vmbo-diploma Z&W kun je straks een mbo-opleiding gaan volgen in de zorg, in het welzijnswerk en in de uiterlijke verzorging. Maar je kunt ook kiezen voor de horeca, het toerisme en de sport.

BOUW, WONEN EN INTERIEUR (BWI)
Wil je graag met je handen aan het werk? Dan is dit profiel iets voor jou. Het examenprogramma bestaat uit vier verplichte profieldelen die je in de twee jaar doorloopt en een praktijkopdracht. De profieldelen gaan over het maken van gebouwen, meubelen en design & decoratie. Verder loop je ook nog twee weken stage, in het 3e en 4e jaar, waardoor je datgene wat je geleerd hebt in de praktijk kunt brengen. Het programma bevat ook nog een aantal keuzevakken.

MODULES
BWI bestaat uit 4 verplichte profieldelen en 4 keuzevakken. Dit betekent dat je vakken krijgt die met deze modules te maken hebben. Dit kan gereedschap- en materialenkennis zijn, maar ook:

 • Timmeren
 • Metselen
 • Schildertechnieken
 • Stellen
 • Tegelen
 • Uitzetten

DIPLOMA
Met je vmbo-diploma BWI kun je later een mbo-opleiding gaan volgen in de bouw.

KANSEN BINNEN HET VMBO
Wij proberen je zoveel mogelijk kansen aan te bieden. Ben jij bijvoorbeeld erg goed in Engels, dan is het zelfs mogelijk dat jij in leerjaar 3 al examen kan doen voor dit vak. Dit geldt niet alleen voor Engels, maar ook voor andere vakken. Onze vakdocenten houden jouw ontwikkeling daarom goed in de gaten, zodat vroegtijdig kan worden gesignaleerd of dit de juiste route voor jou is.

AANMELDEN

Wil je aankomend schooljaar naar het Agnieten College Zwartsluis?

VRAGEN?

NEEM CONTACT MET ONS OP!

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Via de knoppen hieronder kun je ons bellen of mailen, maar je kunt ook via het contactformulier je vragen of opmerkingen kwijt.